Нарастването на доходите не покрива издръжката за живот. Останаха много сектори, които нараснаха

...
Нарастването на доходите не покрива издръжката за живот. Останаха много сектори, които нараснаха
Коментари Харесай

Нарастването на доходите не покрива издръжката за живот, предупреждава синдикалист

„ Нарастването на приходите не покрива издръжката за живот. Останаха много браншове, които нараснаха само с 5-6%, което значи, че има реален спад в тяхната покупателна дарба. “

Това коментира пред Euronews Bulgaria Виолета Иванова, зам.-директор на института за обществени и синдикални изследвания на КНСБ. 

„ Издръжката за живот продължава да нараства. Инфлацията продължава да съществува “, предупреди Иванова.

Относно тематиката за бюджета, Виолета Иванова сподели, че занапред ще се водят диспути и предстои да се разберат очакванията на политиците, които ще забележим в идните месеци.

Според нея, в България разноските надвишават приходите - „ към 2/3 от семействата не получават нужните средства за прехрана на живот “ .

Относно диференциацията и качеството на живота в дребните и огромните градове, тя изясни, че в дребните градове приходите са по-ниски - “хората там получават към междинната или малко под междинната заплата “.

Виолета Иванова добави, че глобалната стопанска система демонстрира наблюдаването на фактори, които водят до понижаване на инфлацията. За страдание, тези фактори не се усещат в България.

Индексът на цените на производител нарастват с 8,5% на годишна база - „ откроява се мощно понижение в съпоставяне през лятото на 2022 година, което тогава доближи до 60% “, разяснява специалистът.

Според нея, хранителните стоки продължават да нарастват ( 23% ), което се отразява на българския пазар. Цените не се понижават, а се задържат. Това значи, че има „ разгърната далавера на вътрешния пазар и нелоялна конкуренция “. Тя счита, че към края на годината инфлацията ще остане двуцифрена сума, само че „ ще е със задържащи темпове “.

„ За да има правдивост би трябвало редом с покачването на цените да се покачат и приходите на хората “, допълни Виолета Иванова.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР